Informasjonsside for brannslukkere

Litt om slukkemidler og klasser.

Betegnelser – 

A – klasse: For branner i brennbart materiale, slik som treverk, papir og tekstiler. Fås i slukkeeffekt 5 A – 55 A.
B – klasse: For branner i væsker, som diesel, olje og parafin. Fås i slukkeeffekt 21B – 233B.
C – klasse: For branner i gass.
D – klasse: For branner i metaller.
E – klasse: Utgått klasse, ble brukt frem til ca 1997 for klassifisering mot brann i elektriske anlegg.
F – klasse: For branner i vegetabilske oljer, slik som smultgryter og frityrkokere.

For kontroll og vedlikehold av slukkemidler, se våre sider om vedlikehold av brannutstyr og lurer du på hva du må ha i boligen kan du se på vår side krav til lovpålagt brannsikkerhetsutstyr i bolig

 

Håndslukkere skal testes i henhold til EN 3 på testbål for å få riktig klassifisering. Hvor god din håndslukker er kan du sjekke ved å se på tallet som står foran på klassifiseringen for ditt apparat. Enkelt forklart, jo høyere tall, jo bedre slukkeeffekt har du.

Pulver –

For A, B og C branner(kan også fås i D klasse for metaller) Kommer i effektklasser fra 5A til 55A og 183B til 233B, ved kjøp av ny i dag er 43 A og 55 A pulver det vanlige. Slukker også branner i elektriske anlegg hvis merket for elektriske branner.

Skum –

For A og B branner, fås i effektklasser fra 5 A til 43 A og 21 B til 233 B. Slukker også branner i elektriske anlegg hvis merket for elektriske branner. Normalt vil du i dag finne 34 A og 43 A i butikker. I vår sikkerhetsbutikk finner du skumslukkere med opptil 43 A i slukkeeffekt.

CO2 –

For B branner, er også meget godt egnet til slukking av elektriske branner. Ikke godkjent som eneste slukkemiddel i hjemmet, brukes normalt i forbindelse med bilverksteder og serverrom i næringssammenheng.

Wet Chemical(frityrslukker) – 

For F branner, brukes for slukking av frityrbranner, smultbranner og andre type branner i matoljer. Fås også i små slukkeskumbokser som er godt egnet som supplement i hjemmet.

Husbrannslange/Vann – 

For A branner, slukker kun branner i brennbart materiale. Må ikke brukes mot fettbranner! Har du kun A slukker er det sterkt anbefalt å supplere med slukkeskum eller brannteppe.

Kontakt oss for anbefalinger og gode tilbud på slukkemidler: